Co to jest zatrucie pokarmowe ?
Bezpieczne lato – zadbaj o zdrowie swoje i innych
Co to jest zatrucie pokarmowe ?
Zatrucie pokarmowe jest często spotykaną chorobą, która wywoływana jest spożyciem skażonej żywności. Do objawów należą mdłości, wymioty bóle żołądka, biegunka, gorączka, ból głowy i bóle mięśni. Najwięcej zatruć występuje w okresie letnim.
Jak dochodzi do zatrucia?
Żeby doszło do zatrucia pokarmowego:
o Konieczna jest obecność bakterii w żywności,
o Bakterie muszą mieć odpowiednie warunki do rozmnażania tj. ciepło (temperatura od 5 do 60oC), wilgoć i pożywkę
o Bakterie muszą mieć czas na rozmnożenie się
Żywność o wysokim stopniu ryzyka
Do żywności w której szybko rozwijają się bakterie zaliczamy:
ٱ Jaja ٱ Mięso, drób, owoce morza
ٱ Produkty mleczne ٱ Wędliny
ٱ Gotowany ryż i makaron
ٱ Sałatki ٱ Ciastka z kremem
Jak można zapobiec zatruciom ?
Higiena osobista
ü Przed przygotowywaniem, w trakcie i przed podawaniem jedzenia myj ręce
ü Skaleczenia lub otwarte rany na rękach całkowicie zakrywaj opatrunkiem wodoszczelnym
ü Jeśli miałeś objawy niedyspozycji żołądkowo-jelitowych zrezygnuj z przygotowywania i podawania żywności
Higiena kuchni
ü Utrzymuj w czystości naczynia, sprzęt kuchenny i samą kuchnię (ulubionym siedliskiem bakterii są wilgotne gąbki, zmywaki, drewniane deski do krojenia mięsa)
ü Zwracaj uwagę na odpowiednie zabezpieczenie przed szkodnikami (zwłaszcza gryzoniami i muchami)
Przygotowywanie jedzenia
- Dokładne myj owoce i warzywa – bakterie, a także pleśnie i drożdże występują szczególnie w miejscach uszkodzeń miąższu i skórki
- Sprawdzaj terminy przydatności do spożycia umieszczone na opakowaniach
- Dokładnie myj deski do krojenia; nie należy używać tych samych desek do przygotowywania jedzenia surowego i gotowanego
- Używaj do przygotowywania jedzenia wody o kontrolowanej jakości
- Zaopatruj się w żywność z wiarygodnych źródeł
- Jajka przed użyciem myj ciepłą wodą a następnie zanurzaj je na 10 sekund we wrzątku
- nie wykorzystuj do przygotowywania potraw puszek zgniecionych oraz z „bombażem”
- szczególnie latem nie przygotowuj i nie spożywaj potraw z wykorzystaniem surowych jaj
Gotowanie i odgrzewanie jedzenia
* Żywność przechowuj w temperaturze poniżej 5oC, zaś gorące potrawy utrzymuj w temperaturze powyżej 60oC
* Ugotowane potrawy szybko schładzaj, a bezpośrednio przed podaniem podgrzej; nie podgrzewaj wielokrotnie.
Chłodzenie żywności
o Posiłki po obróbce termicznej wychładzaj jak najszybciej, a zaraz po schłodzeniu –włóż do lodówki
Przechowywanie w lodówce
o Bakterie z surowej żywności mogą skazić gotowe potrawy, jeśli produkty te przechowywane są razem – dlatego przechowuj je oddzielnie (najlepiej w osobnych lodówkach)
o Przy ograniczonej ilości urządzeń chłodniczych wyroby gotowe przechowuj na najwyższych półkach, a surowe na dolnych
Mrożenie i rozmrażanie jedzenia
ü Zamrożoną żywność odmrażaj na dolnej półce lodówki (jeśli to robisz w mikrofalówce natychmiast ją ugotuj lub usmaż)
ü Żywność przed ugotowaniem lub smażeniem musi być dobrze rozmrożona
Pojemniki do przechowywania żywności
§ Żywność przechowuj w pojemnikach które są czyste, nietoksyczne, łatwe do mycia i pozwalające na szczelne zamkniecie pokrywą lub zawinięcie folią
Opracowano w PSSE w Cieszynie na postawie informacji EASTERNHEALT
Prosimy o zapoznanie się z tą informacją na temat higienicznego przygotowania i higienicznego postępowania z żywnością w celu minimalizowania wystąpienia zatruć pokarmowych.