uzgodnienia warunków korzystania ze stołówki, w tym wysokości opłat za posiłki w Zespole Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie
jakiego organu | Zarządu Powiatu |
---|---|
z dnia | |
w sprawie | uzgodnienia warunków korzystania ze stołówki, w tym wysokości opłat za posiłki w Zespole Szkół Ekonomiczno - Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie |
status uchwały | obowiązująca |
Uchwała Nr 708/ZP/III/10
Zarządu Powiatu Cieszyńskiego
z dnia 20 stycznia 2010 r.
w sprawie uzgodnienia warunków korzystania ze stołówki, w tym wysokości opłat za posiłki w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie
Na podstawie art. 67a ust. 3 i 6 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (tekst jednolity Dz. U. z 2004 Nr 256, poz. 2572 z późn. zm.)
Zarząd Powiatu Cieszyńskiego uchwala:
§1
Uzgadnia się zasady korzystania ze stołówki, w tym wysokość opłat za posiłki w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie, jak w załączniku do niniejszej uchwały.
§2
Upoważnia się Panią Liliannę Zemłę - Dyrektora Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie, do udzielania zwolnień
z części lub całości opłat za posiłki w stołówce, w przypadku szczególnie trudnej sytuacji materialnej rodziny oraz w szczególnie uzasadnionych przypadkach losowych.
§3
Traci moc uchwała Nr 208/ZP/III/08 z dnia 9 stycznia 2008 r. w sprawie ustalenia zasad korzystania ze stołówki, w tym wysokości opłat za posiłki w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie.
§4
Wykonanie uchwały powierzyć Naczelnikowi Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Cieszynie oraz dyrektorowi Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie.
§5
Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.
Członkowie Zarządu
Czesław Gluza
Mieczysław Szczurek
Stanisław Kubicius
Jerzy Malik
Paweł Brągiel
Załącznik do
Uchwały Zarządu Powiatu Cieszyńskiego
Nr 708/ZP/III/10
z dnia 20 stycznia 2010 r.
Zasady korzystania ze stołówki, w tym wysokości opłat za posiłki, w Zespole Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych
im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie
§1
-
Stołówka jest ogólnodostępna.
-
Stołówka może pełnić funkcję pracowni zajęć praktycznych dla uczniów Zespołu Szkół Ekonomiczno – Gastronomicznych im. Macierzy Ziemi Cieszyńskiej w Cieszynie, zwanej w dalszej części „Szkołą”. Uczniowie odbywają zajęcia praktyczne na stołówce pod nadzorem nauczycieli.
-
Na stołówce wydawane są tylko obiady. Wydawanie obiadów odbywa się w godzinach od 13.00 do 15.45.
-
Stołówka nie pracuje w dni wolne od zajęć lekcyjnych.
-
Stołówka może przygotowywać obiady w systemie cateringowym.
-
Stołówka nie wydaje porcji częściowych.
§2
-
Ceny obiadów są następujące:
Uczniowie i słuchacze ZSEG
Pozostałe osoby
4,10 zł.
6,80 zł.
-
Sposób ponoszenia odpłatności za posiłki określa regulamin stołówki.
-
Obiady wydawane są po przedstawieniu dokumentu poświadczającego uiszczenie opłaty (bloczek, rachunek, abonament itp.).
§3
-
Można zwolnić rodziców uczniów Szkoły albo ucznia/słuchacza Szkoły z całości lub części opłat, o których mowa w §2 ust. 1 w przypadku szczególnie trudnej sytuacji materialnej rodziny lub w szczególnie uzasadnionych przypadkach losowych.
-
Wniosek o zwolnienie z opłat w całości lub części składa się do dyrektora Szkoły.
-
Wniosek, o którym mowa w ust. 2 powinien zawierać:
-
prośbę o zwolnienie z opłat za posiłki, z zaznaczeniem czy chodzi o zwolnienie z całości, czy z części,
-
uzasadnienie
-
dokumenty potwierdzające zasadność wniosku.
-
-
Dyrektor Szkoły działając na podstawie upoważnienia Zarządu Powiatu, rozpatruje złożony wniosek.
§4
-
Osoby korzystające ze stołówki obowiązane są do sprawdzania prawidłowości wielkości wydawanych porcji bezpośrednio przy ich wydawaniu. Po wydaniu posiłku i odejściu od okienka ewentualne zastrzeżenia dotyczące wielkości wydawanych porcji nie będą uwzględniane.
-
Ewentualne uwagi, opinie i zastrzeżenia dotyczące funkcjonowania stołówki oraz jakości wydawanych posiłków można wpisywać do zeszytu uwag, który znajduje się w sekretariacie Szkoły.
§5
Szczegółowe zasady korzystania ze stołówki oraz zasady dotyczące zapewnienia bezpieczeństwa i porządku na stołówce zostaną określone przez dyrektora Szkoły w regulaminie stołówki. Regulamin stołówki nie może być sprzeczny z niniejszymi zasadami.