W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Kontakt

Starostwo Powiatowe w Cieszynie

ul. Bobrecka 29
ul. Szeroka 13
ul. Graniczna 79
43-400 Cieszyn

 

tel. centrala Starostwa - 33 47 77 144
tel. sekretariat Starosty - 33 47 77 156

Serwis internetowy: www.powiat.cieszyn.pl
e-mail: sekretariat@powiat.cieszyn.pl
EPUAP: /pzcieszyn/skrytka

 

NIP Starostwa (dla pracowników): 548-21-37-408
NIP Powiatu: 548-26-04-548
REGON: 072186224

Co to jest zatrucie pokarmowe ?

Bezpieczne lato – zadbaj o zdrowie swoje i innych



Co to jest zatrucie pokarmowe ?

Zatrucie pokarmowe jest często spotykaną chorobą, która wywoływana jest spożyciem skażonej żywności. Do objawów należą mdłości, wymioty bóle żołądka, biegunka, gorączka, ból głowy i bóle mięśni. Najwięcej zatruć występuje w okresie letnim.

Jak dochodzi do zatrucia?

 Żeby doszło do zatrucia pokarmowego:

o        Konieczna jest obecność bakterii w żywności,

o        Bakterie muszą mieć odpowiednie warunki do rozmnażania tj. ciepło (temperatura od 5 do 60oC), wilgoć i pożywkę

o        Bakterie muszą mieć czas na rozmnożenie się

Żywność o wysokim stopniu ryzyka

 Do żywności w której szybko rozwijają się bakterie zaliczamy:

ٱ   Jaja           ٱ Mięso, drób, owoce morza

ٱ   Produkty mleczne       ٱ   Wędliny

ٱ   Gotowany ryż i makaron

ٱ   Sałatki       ٱ  Ciastka z kremem

Jak można zapobiec zatruciom ?

 Higiena osobista

ü       Przed przygotowywaniem, w trakcie i przed podawaniem jedzenia myj  ręce

ü       Skaleczenia lub otwarte rany na rękach  całkowicie zakrywaj opatrunkiem wodoszczelnym

ü       Jeśli miałeś objawy niedyspozycji żołądkowo-jelitowych zrezygnuj z przygotowywania i podawania żywności

 Higiena kuchni

ü       Utrzymuj w czystości naczynia, sprzęt kuchenny i samą kuchnię (ulubionym siedliskiem bakterii są wilgotne gąbki, zmywaki, drewniane deski do krojenia mięsa)

ü       Zwracaj uwagę na odpowiednie zabezpieczenie przed szkodnikami (zwłaszcza gryzoniami i muchami)

Przygotowywanie jedzenia

-         Dokładne myj  owoce i warzywa – bakterie, a także pleśnie i drożdże występują szczególnie w miejscach uszkodzeń miąższu i skórki

-         Sprawdzaj terminy przydatności do spożycia umieszczone na opakowaniach

-         Dokładnie myj deski do krojenia;  nie należy używać tych samych desek do przygotowywania jedzenia surowego i gotowanego

-         Używaj do przygotowywania jedzenia wody o kontrolowanej jakości

-         Zaopatruj się w żywność z wiarygodnych źródeł

-         Jajka przed użyciem myj ciepłą wodą a następnie zanurzaj je na 10 sekund we wrzątku

-         nie wykorzystuj do przygotowywania potraw puszek zgniecionych oraz z „bombażem”

-         szczególnie latem nie przygotowuj i nie spożywaj potraw z wykorzystaniem surowych jaj

Gotowanie i odgrzewanie jedzenia

*         Żywność  przechowuj w temperaturze poniżej 5oC, zaś gorące potrawy utrzymuj w temperaturze powyżej 60oC

*         Ugotowane potrawy  szybko schładzaj, a bezpośrednio przed podaniem podgrzej; nie podgrzewaj  wielokrotnie.

Chłodzenie żywności

o        Posiłki po obróbce termicznej wychładzaj jak najszybciej, a zaraz po schłodzeniu –włóż do lodówki

 

Przechowywanie w lodówce

o        Bakterie z surowej żywności mogą skazić gotowe potrawy, jeśli produkty te przechowywane są razem – dlatego  przechowuj je oddzielnie (najlepiej w osobnych lodówkach)

o        Przy ograniczonej ilości urządzeń chłodniczych wyroby gotowe przechowuj na najwyższych półkach, a surowe na dolnych 

 

Mrożenie i rozmrażanie jedzenia

ü       Zamrożoną żywność odmrażaj na dolnej półce lodówki (jeśli to robisz w mikrofalówce natychmiast  ją ugotuj lub usmaż)

ü       Żywność przed ugotowaniem lub smażeniem musi być dobrze rozmrożona

 

Pojemniki do przechowywania żywności

§         Żywność  przechowuj w pojemnikach które są czyste, nietoksyczne, łatwe do mycia i pozwalające na szczelne zamkniecie pokrywą lub zawinięcie folią

 

Opracowano w PSSE w Cieszynie na postawie informacji EASTERNHEALT

Prosimy o zapoznanie się z tą informacją na temat higienicznego przygotowania i higienicznego postępowania z żywnością w celu minimalizowania wystąpienia  zatruć pokarmowych.

Powiadom znajomego